anna tttt

anna tttt

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

bita smietana z białek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bita smietana z bialek i cukru

bita smietana z białek

Składniki:

bita smietana z białek

 

  • 10 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

bita smietana z białek

Jajka dokładnie myjemy i odzielamy białka od żółtek. Często białak zostają nam po tłusty czwartku z faworkó czy pączków. Można je zamrozić, zrobić bezy albo bitą smietanę do deserów. schłodzone białka ubijamy w robocie kuchennym na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Odwracając miskę nie powinno nam nic wylecieć. Dekorujemy desery, np. szarlotkę lub desery lodowe.


Dowiedźcie się jak zrobić bezy >>>