Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biała kapusta z bekonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam jako dodatek do mięs, klusek śląskich i sosu

Biała kapusta z bekonem

Składniki:

Biała kapusta z bekonem

 

  • 1 szt kapusta biała,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt jabłko,
  • 15 dag boczek wędzony,
  • do smaku ocet winny,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Biała kapusta z bekonem
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, osolić i ugotować dodając odrobinę octu. Gdy miękka odlać wodę. Pokrojony w kostkę boczek zrumienić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Boczek połączyć z kapustą, dodać utarte na tarce o dużych otworach jabłko, wymieszać, przyprawić pieprzem, octem i chwilę poddusić. Kapustę podawać na gorąco.