Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bigos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bigos bez kapusty? Tak, to możliwe :) Spróbujcie się, a przekonacie się, że smakuje pysznie, a jest taki prosty do przygotowania

Bigos pieczarkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos pieczarkowy

 

  • 1 kg pieczarek,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 3 cebule,
  • 1 mały słoik papryki konserwowej (ok. 500-750ml),
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych (ok. 500-700ml),
  • 250 g koncentratu pomidorowego,
  • 2-2,5 szklanki wody,
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Bigos pieczarkowy
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki, odsączoną paprykę i obrana cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę i przekładamy ją do większego garnka. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki, czekamy aż puszczą sok, odparowujemy i lekki je rumienimy. Przekładamy je do garnka razem z ogórkami. Następnie podsmażamy na rumiano mięso, pod koniec dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy razem pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze 10 minut doprawiając do smaku. Bigos najlepszy jest na drugi dzień jak wszystkie składniki się przegryzą. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego ;)
Bigos pieczarkowy
Następnie podsmażamy na rumiano mięso, pod koniec dodajemy słodką paprykę i mieszamy.
Bigos pieczarkowy
Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy razem pod przykryciem około 20 minut
Bigos pieczarkowy
Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze 10 minut doprawiając do smaku.

Tagi:

mięso bigos