Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bigos z czerwonej kapusty i fasoli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Coś nowego w branży bigosów

Bigos z czerwonej kapusty i fasoli

Składniki:

Bigos z czerwonej kapusty i fasoli

 

  • 70 dag czerwonej kapusty (jedna mała główka)
  • 20 dag białej fasoli,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 10 dag ugotowanego boczku,
  • 20 dag pieczonej karkówki,
  • 2 łyżka masła, (lub smalcu)
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Bigos z czerwonej kapusty i fasoli
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyla. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół. Pozbawić głąba i poszatkować. Podlać niewielką ilością wody, posolić i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i chwilę posmażyć. Zawartość patelni wrzucić do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dodać przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę mięso i fasolę. Doprawić solą i cukrem do smaku. Dusić razem ok. 15 min. ( w razie potrzeby podlewając odrobiną wody). Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.Jak każdy bigos, im częściej podgrzewany tym lepszy.