kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bigos z grzybami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.

Bigos z grzybami i kiełbasą

Składniki:

Bigos z grzybami i kiełbasą

podstawowe

  • 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej)
  • 100g suszonych grzybów leśnych
  • 500g swojskiej kiełbasy
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4 duże cebule
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami i kiełbasą
Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy.

Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą.

Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów.

Bigos im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy.