agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Bigos z młodej kapusty po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bigos smakuje wyśmienicie

Bigos z młodej kapusty po mojemu

Składniki:

Bigos z młodej kapusty po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty po mojemu
Przygotować wszystkie składniki, warzywa umyć i oczyścić, osuszyć. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Lekko solimy. Żeberka oczyszczamy, myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy w oddzielnym garnku wodą tylko tak, aby przykryć i gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości. Poszatkowaną kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością wody, marchew oskrobaną ścieramy na tarce o grubych otworach i dodajemy do kapusty wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Z żeberek ściągamy porcjujemy mięso i kroimy na małe kawałki i dajemy do kapusty. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię ze smalcem i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki. Pozostałą na patelni kiełbasę posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy. Gdy mąka zeszkli się i straci smak surowizny, zalewamy wywarem z gotowania żeberek i wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem lub pietruszką. Można dodać przecie pomidorowy.