2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Słodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę!

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem

Składniki:

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Szczypta soli

Krem:

 

  • Dodatkowo:
  • Ananas w żelu
  • Melisa cytrynowa

Sposób przygotowania:

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem

Ciasto:

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem
ciasto zmiksowane na biskwity przed smażeniem

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem, gdy masa będzie lśniąca, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia, dodajemy przesianą pulchną mąkę i delikatnie mieszamy aby nie utracić konsystencji piany.

ETAP 2:

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem
Smażymy na patelni trzy jednakowe biskwity pod przykryciem

Na patelni o śr.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu smażymy pod przykryciem, gdy od spodu się zrumieni, delikatnie przewracamy na drugą stronę i rumienimy, w ten sposób smażymy 3 takie same biskwity, odkładamy na talerz zwijamy na połowę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem
w śmietance rozpuszczamy landrynki oraz białą czekoladę

Robimy krem:
Landrynki tłuczemy tłuczkiem na pył, śmietankę podgrzewamy w rondelku, aby była gorąca-nie gotujemy, wsypujemy landrynki, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Zimną masę wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki aż stężeje, następnie ubijamy mikserem do uzyskania puszystego kremu, przekładamy biskwity, dekorujemy ananasem i melisą i podajemy.