ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Biszkopt z tofii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Słodkie ciasto, ale bardzo dobre, idealne do kawy. Biszkopty są przełożone masą oraz masą toffi, a wierzch ciasta jest posypany startą czekoladą

Biszkopt z tofii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt z tofii

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek,
  • 1szkl. cukru,
  • 3/4szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżeczki kakao.
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka,
  • 1/2szkl. cukru,
  • 1/2szkl. mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 35 dag margaryny,
  • 1/2szkl.cukru,
  • 1/2szkl.słodkiego mleka,
  • 5 żółtek.
  • Pozostałe składniki: puszka mleka skondensowanego gotowego, kilka kostek czekolady.

Sposób przygotowania:

Biszkopt z tofii
Przygotować biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, następnie żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem.Na końcu dodać kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec około 20-30 min w 160 C. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, po czym ostudzony przekroić na pół. Jasny biszkopt przygotować w tak samo jak kakaowy, piec krócej, ok.15 min. Także pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę: Mleko, żółtka i cukier roztrzepać, zagotować, energicznie mieszając aby nie przypalić. Margarynę utrzeć, połączyć z zimną masą. Ciasto przełożyć w następującej kolejności: Biszkopt kakaowy, następnie 3/4 masy jasnej, na masę wyłożyć biszkopt kakaowy, mleko skondensowane, następnie biszkopt jasny, reszta masy, wierzch ciasta posypać starta czekoladą. Schłodzić.
Biszkopt z tofii
Przygotować masę ze słodkiego mleka i żółtek
Biszkopt z tofii
Schłodzoną masę zmiksować z utartą margaryną, po czym przełożyć biszkopty