gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Biszkopt z czekoladą - przekładany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Biszkopt z masą czekoladową

Biszkopt z czekoladą - przekładany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z czekoladą - przekładany

 

  • Ciasto
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

  • Masa czekoladowa
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kieliszek spirytusu

 

  • Masa jasna
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wafelki do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkopt z czekoladą - przekładany
Biszkopt - białka oddzielić od żółtek ubić pianę z białek utrwalić cukrem dodać żółtka. Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy na końcu delikatnie dodać pokrojoną w kostkę czekoladę. Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180. Gotowe ciasto przekroić na pół. Masa czekoladowa - Ubić jajka z cukrem nad gorącą wodą na biały krem - ostudzić. Masło ucierać w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę, oraz kieliszek spirytusu. Masa jasna - Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wody studzimy.Ubijamy śmietanę kremówkę dodajemy cukier puder i żelatynę. Przełożenie ciasta Jeden blat ciast - masa czekoladowa - drugi blat ciast - jasna masa - starte wafelkiCiasto schładzamy do zastygnięcia mas.
Biszkopt z czekoladą - przekładany
Upieczony biszkopt z kawałkami czekolady
Biszkopt z czekoladą - przekładany
Na ciasto rozsmarowujemy krem czekoladowy
Biszkopt z czekoladą - przekładany
Na wierzch ciasta rozsmarowujemy ubitą kremówkę
Biszkopt z czekoladą - przekładany
Gotowe ciasto posypujemy startymi wafelkami