migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 34

Sezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem.

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

biszkopt

krem budyniowy

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka)
  • 900 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła

na wierzch

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach.

Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem budyniowy. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać rozmącony proszek i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, następnie cały czas miksować i dodawać porcjami wystudzony budyń.

Nie miksować za długo. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół i ułożyłam przekrojoną stroną do kremu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.  
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać.
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki