Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczna biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami, która w naszym domu cieszy się powodzeniem w sezonie truskawkowym.

Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

 

  • margaryna do wysmarowania blaszki
  • mąka krupczata do obsypania blaszki
  • lub papier do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 50 dag truskawek
  • bota śmietana do dekoracji
  • mięta do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru stale miksując. Następnie wlewamy małym strumieniem żółtka i miksujemy. Kolejno dodajemy po łyżce mąki krupczatki - miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę z kuchni smarujemy margaryną, oprószamy mąką krupczatką i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt wyciągamy na mokrą ściereczkę i zawijamy w roladę, odstawiamy do wystygnięcia biszkoptu. W tym czasie płuczemy truskawki szypułkujemy je, kroimy w ćwiartki. Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Odstawiamy do częściowego zastygnięcia.Ostudzony biszkopt przekładamy do blaszki na keksówkę, dno uzupełniamy truskawkami (zostawiamy kilka do podania i uzupełnienia rolady) i zalewamy galaretką, zawijamy odrobinę do środka boki, powstałą szparę uzupełniamy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 - 4 godziny. Podajemy z bitą śmietaną, truskawkami i miętą.
Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami
Etap 1 w ściereczkę zawijamy upieczony biszkopt
Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami
Etap 2 ciasto wkładamy do blaszki uzupełniamy truskawkami i galaretką
Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami
Etap 3 wierzch uzupełniamy truskawkami
Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami
Etap 4 dekorujemy bitą śmietaną truskawkami i miętą