Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Biszkoptowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wygląda bardzo ładnie i tak smakuje

Biszkoptowe z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkoptowe z makiem

 

 

 

  • BISZKOPT
  • jajka -4 szt
  • cukier -0,5 szkl
  • mąka -0,5 szkl
  • mąka ziemniaczana -0,5 szkl
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • olejek waniliowy-kilka kropli
  • woda ciepła -1 łyżka

 

  • CIASTO MAKOWE:
  • mak -165 g
  • cukier -220g
  • białka jaj -5 szt
  • kokosowe wiórki -1 paczka( 100 g)

 

  • CIASTO KOKOSOWE
  • cukier -1 szkl
  • wiórki kokosowe -2 paczki
  • białka jaj -5 szt

 

  • KREM
  • krem karpatka -1 opak

 

  • WIERZCH CIASTA
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe z makiem
BISZKOPT Jajka utrzeć, dodać łyżkę ciepłej wody, ucierać aż powstanie puszysta masa. Dosypywać porcjami cukier, ciągle ucierając. Wsypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dodać kilka kropel olejku waniliowego, połączyć składniki. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 25 minut w 180 stop. CIASTO MAKOWE: mak wymieszać z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukru. Do ubitej piany dodać wymieszane składniki, lekko wymieszać. Wylać ciasto na blachę, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop na ok.25 minut. CIASTO Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Do piany delikatnie wkręcić wiórki kokosowe, wymieszać. Wylać ciasto kokosowe na blachę, piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. KREM: krep karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu. SKŁADANIE CIASTA: BISZKOPT KREM KARPATKA CIASTO MAKOWE KREM KARPATKA CIASTO KOKOSOWE KREM KARPATKA STARTA CZEKOLADA
Biszkoptowe z makiem
Z podanych składników zostało przygotowane ciasto biszkoptowe
Biszkoptowe z makiem
Z białek i cukru, została ubita piana na sztywno, dodane zostaną wiórki kokosowe do piany