kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Bliny z twarogiem a'la ruskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne racuchy podane z twarogiem z uduszoną cebulką, doskonałe na obiad i kolację

Bliny z twarogiem a'la ruskie

Składniki:

Bliny z twarogiem a'la ruskie

 

  • 1 czubata szklanka mąki wrocławskiej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki naturalnej lub zsiadłego mleka
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Bliny z twarogiem a'la ruskie
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, mokre-masło, maślankę i jajka zmieszać razem, dodać do suchych i dokładnie wymieszać razem. Odstawić na pół godz. w temperaturze pokojowej. Cebulkę zeszklić na maśle, nie zrumienić. Dodać biały ser, sól i pieprz i ugnieść widelcem na twarożek. Twaróg musi być pieprzny z wyraźnym smakiem cebuli i masła. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wlać na próbę jedną łyżkę ciasta. Jeśli temperatura tłuszczu jest właściwa ciasto zaczyna rosnąć, nie nasiąka tłuszczem. Smażyć placuszki o średnicy ok. 5 cm. Po usmażeniu, przed podaniem przetrzymać w cieple. Podawać ułożone na półmisku- osobno twaróg w miseczce i łopatki do posmarowania. Danie jest pyszne, mniej pracochłonne niż racuchy drożdżowe. Bliny można podawać również posmarowane białym twarogiem naturalnym wraz z położonym na górę kawałeczkiem wędzonego łososia lub kawioru i posypane koperkiem.