akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 38
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uzależniające ciastka, intensywnie czekoladowe i migdałowe. Tradycyjne szwajcarskie :D Serdecznie polecam! Są pyszne :)

Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka
Migdały, cukier, mąkę, cynamon, sól, kakao i goździki dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Następnie dodać ją do ubitych białek razem z likierem i delikatnie wymieszać. Wsypać suche składniki i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 5 godzin do wyschnięcia (lub całą noc) Piec w 240st.C około 4-6 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z ciastkami z piekarnika, delikatnie ściągnąć ciastka z gorącej blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego! (Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka
Uformowane ciasteczka przed pieczeniem.

Tagi:

czekolada