jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brzoskwiniowa W-Zetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ponieważ wraz z nadejściem lata zbliża się owocowy sezon zachęcam do przygotowania ciast z ich udziałem.

Brzoskwiniowa W-Zetka

Składniki:

Brzoskwiniowa W-Zetka

 

  • Składniki:
  • 30 dag mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki płaskie kakao
  • Brzoskwiniowa śmietanka:
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • Cukier puder do smaku (2-3 łyżki),
  • Sok z ¾ cytryny,
  • Szklanka musu wykonanego ze świeżych brzoskwiń.

 

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa W-Zetka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Odkładamy na bok. Ucieramy ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Do utartej masy dokładamy proszek do pieczenia, mąkę, kakao i dokładnie miksujemy. Na koniec ciasto łączymy z żółtkami. Wylewamy na blaszkę i pieczemy około 45 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekrawamy na połowę.Gotowe przekładamy brzoskwiniową śmietankąSmietanka- Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, sok i na koniec mus brzoskwiniowy. Całość dokładnie mieszamy. Śmietanką przekładamy przecięte placki. Górę zdobimy rozetkami wykonanymi z części śmietanki.

Tagi:

jajko jajka