Mich-U

Mich-U

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Vatapa to brazylijska potrawa jednogarnkowa w formie kremu. W jej skład wchodzą min. krewetki, pomidory, chleb, mleko kokosowe. W mojej wersji wzbogaciłem ją o dynię Hortex a dzięki rozdzieleniu składników danie stało się atrakcyjniejsze.

Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex

 

  • 500 g krewetek
  • 1 opakowanie dyni mrożonej Hortex
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 chleb "wiejski"
  • 500 g pomidorów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ostre papryczki
  • 1 czerwona cebula
  • masło
  • pieprz kolorowy, sól
  • olej
  • patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex
Dynię Hortex dusić na maśle około 15 min. Krewetki obrać i ponakłuwać na patyczki. Zetrzeć skórkę z połowy limonki. Do dyni dodać około szklankę rozdrobnionego miąższu z chleba i podlać mlekiem kokosowym, dusić około 10 min. i zmiksować. Cebulę, papryczkę i natkę drobno posiekać. Połowę tych składników wymieszać z dwoma łyżkami oleju, dodać szczyptę soli i pieprzu a także sok i skórkę z połowy limonki. Powstałą marynatą nasmarować krewetki. Pomidory wypestkować i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z resztą cebuli oraz natką pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Chleb pokroić i gillować na złoty kolor. Szaszłyki z krewetek grillować 2-3minuty z każdej strony. Dynię doprawić, dodać pozostałą papryczkę. Przybrać natką. Podawać vatapę dyniową z szaszłykami z krewetek, sałatką pomidorową i grillowanym chlebem.
Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex
Marynowanie krewetek
Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex
Grillowanie krewetek
Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex
Vatapa inaczej