Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

brokuły w sosie migdałowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

można podawać na zimno jako przekąskę

brokuły w sosie migdałowym

Składniki:

brokuły w sosie migdałowym

 

  • 1 kg brokułów
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

brokuły w sosie migdałowym
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.

Przygotowanie sosu:
Twaróg z mlekiem zmiksować na gładką masę, dodać żółtko i dalej ucierając stopniowo dodawać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, ubitą śmietanę i lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem. Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu.