nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Może być jako samo danie, nadaje się również jako dodatek do ryb, mięs

Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą

 

  • 1 brokuł
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • łyżeczka bazyli
  • łyżeczka cukru
  • pół fety
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą
Do gotującej posolonej wody wrzucamy brokuły i gotujemy. Po 10 minutach wyciągamy brokuła i odkładamy na talerz. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy koncetrat, cukier, sól, pieprz oraz bazylię. Brokuła rodzielamy na mniejsze różyczki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pomidorami i pusypujemy fetą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą
Brokuły gotujemy, dzielimy na różyczki i przekładamy do żaroodpornego naczynia
Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą
Pomidory mieszamy z koncentratem oraz przyprawami
Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą
Gotowym sosem pomidorowym zalewamy brokuły
Brokuły zapiekane z pomidorami i fetą
Posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika na 15 minut