monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Brownie pod czekoladową czapą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapraszam na moje pierwsze brownie:) jest z kremem bo strrrrrrrrrrasznie chciało mi się czegoś na kremie:) moje córcie podzieliły mój entuzjazm do kremu bo zjadły tylko krem i polewę:))

Brownie pod czekoladową czapą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie pod czekoladową czapą

 

  • Ciasto:
  • 120 g margaryny
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Masa:
  • 400 g kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • Polewa:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g margaryny

Sposób przygotowania:

Brownie pod czekoladową czapą
Ciasto: Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę, dodać margarynę i postawić na ogień. Ogrzewać aż składniki się roztopią i ładnie połączą. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić. Mąkę przesiać, z proszkiem i solą i odstawić na bok. Do miski wbić jajka i roztrzepać je z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać mikserem. Na koniec cienkim strumieniem wlewać czekoladę z margaryną i znów wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem i piec około 30-35 minut w 180 st. Wyjąć z formy i ostudzić. Masa: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( razem). Zostawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Następnie delikatnie wlewać czekoladę i wymieszać. Ciasto położyć na talerz i obficie posmarować przygotowanym kremem. Odłożyć do lodówki do porządnego schłodzenia. Polewa: Do rondelka wlać wodę i dodać cukier. Zagotować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kawałki margaryny i gotować nadal aż margaryna się rozpuści. Dodać kakao dobrze wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Ostudzić. Polać ciasto z wierzchu. Smacznego!
Brownie pod czekoladową czapą
margarynę i czekoladę roztopić
Brownie pod czekoladową czapą
do roztrzepanych jajek dodać suche składniki
Brownie pod czekoladową czapą
dodać czekoladę i przelać ciasto do formy
Brownie pod czekoladową czapą
do ubitej kremówki dodać roztopiona czekoladę