Anna Petryna

Anna Petryna

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Bucatini z dynią i pangrattato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe jesienne dane rodem z Włoch, miękka dynia, grube bucatini oraz chrupiące pangrattato, całości dopełniają aromaty kuminu, szałwii i rozmarynu.

Bucatini z dynią i pangrattato Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bucatini z dynią i pangrattato

 

  • 200 g makaronu bucatini
  • 450 g mrożonej dyni kostka Hortex
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki okruchów chleba ( najlepiej na zakwasie)
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól, pieprz
  • parmezan

 

 

Sposób przygotowania:

Bucatini z dynią i pangrattato
1. Na suchej patelni podprażamy nasiona kuminu, kiedy uwolnią aromat przekładamy je do moździerza i ucieramy 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane szalotki, kiedy zmiękną dorzucamy dynię, igiełki rozmarynu i utarty kumin, czekamy aż dynia zmięknie, ale zachowa kształt, zdejmujemy z ognia 3. Makaron gotujemy al dente (ok 8 min) w osolonym wrzątku 4. Pangrattato - na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekane ząbki czosnku, lekko podsmażamy, wrzucamy okruchy chleba i podsmażamy aż staną się chrupiące, doprawiamy suszoną szałwią i solą, odstawiamy 5. Ugotowany makaron podajemy z dynią, pangrattato i startym parmezanem.
Bucatini z dynią i pangrattato
Tekstualność dania nadaje mu jeszcze ciekawszego smaku.
Bucatini z dynią i pangrattato
Kilka prostych składników może stanowić mistrzowskie danie
Bucatini z dynią i pangrattato
Dynia w swojej uniwersalności nadaje się jako dodatek do mięsa jak i dań wegetariańskich.