Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Budyń jaglany z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny deser z kaszy jaglanej. Córka była nim zachwycona, chociaż zazwyczaj kręci nosem na jaglankę ;) Nazwałam to budyniem, bo konsystencją przypomina normalny budyń.

Budyń jaglany z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń jaglany z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Budyń jaglany z czereśniami
Czereśnie umyć, wydrylować, wymieszać z miodem i dusić aż zmiękną i lekko odparują. Wystudzić. Banany obrać ze skórki, połamać i wrzucić do rondelka, wlać mleko, zmiksować blenderem.

Dodać kaszę jaglaną (ja 2-3 razy w tygodniu gotuję pełny garnek i zużywam do różnych potraw, ta kasza była ugotowana na mleku). Siemię lniane zmiksować w młynku do kawy (lub specjalnym do ziaren), wsypać do rondelka.

Zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku ksylitolem (dla nas wystarczyła łyżeczka, banany były mocno dojrzałe) i sokiem z cytryny.

Budyń nałożyć do pucharków, dodać po 2 łyżki miodowych czereśni i podawać od razu lub po schłodzeniu.  
Budyń jaglany z czereśniami
Czereśnie umyć, wydrylować, wymieszać z miodem i dusić aż zmiękną i lekko odparują. Wystudzić.
Budyń jaglany z czereśniami
Banany obrać ze skórki, połamać i wrzucić do rondelka, wlać mleko, zmiksować blenderem.
Budyń jaglany z czereśniami
dodać kaszę jaglaną i zmielone siemię lniane
Budyń jaglany z czereśniami
zmiksować blenderem na gładki krem i nałożyć do pucharków

Tagi:

deser owoce