tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Budyń orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na budyń orzechowy.

Budyń orzechowy

Składniki:

Budyń orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Budyń orzechowy
Miąższ bułki namoczyć w mlek. Orzechy lekko podsuszyć, oczyścić ze skórki i zemleć na maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z masą orzechową, bułką namoczoną w mleku i roztopionym masłem, potem domieszać pianę ubitą z białek. Włożyć do blaszanej formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w średnio ogrzanym piekarniku 35 minut, potem wyłożyć z formy i podać na gorąco z sosem waniliowym.