Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Budyń z pieczonym jabłuszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki i smaczny deser - budyń z pieczonym jabłuszkiem

Budyń z pieczonym jabłuszkiem

Składniki:

Budyń z pieczonym jabłuszkiem

 

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szkl rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Budyń z pieczonym jabłuszkiem
Jabłko myjemy i osuszamy. Układamy na misce lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, 20-25 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Jabłko kroimy w kosteczkę. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę mleka zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budyń oraz cukier. Wlewamy mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń wylewamy na salaterki. Posypujemy kosteczkami pieczonego jabłuszka oraz rodzynkami.