-Kassia-xD

-Kassia-xD

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Budyń z sera żółtego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i łatwy w wykonaniu. Pasuje do sosów i surówek!

Budyń z sera żółtego

Składniki:

Budyń z sera żółtego

 

  • 10 dag żółtego sera
  • 15 dag ryżu
  • 10-15 dag świerzych grzybów lub 3 dag suszonych
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 2 cebule
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 5 jaj
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Budyń z sera żółtego
Najpierw należy ugotować ryż na sypko, np. w dużej ilości wody, uważając, by go nie rozgotować. Przecedzić i przepłukać pod bieżacą zimną wodą. Grzyby oczyścić, umyć i posiekać (suszone po ugotowaniu). To samo zrobić z cebulą i razem przesmażyć na tłuszczu. Wymieszać z ryżem, dodając posiekaną zieleninę, utarty na tarce żółty ser oraz żółtka. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie domieszać do masy. Do smaku dodać soli i pieprzu. Formę budyniową lub rondel wysmarować olejem, włożyć przygotowaną masę, szczelnie przykryć i wstawić do wrzącej wody w dużym garnku. Gotować 45-60 minut. Podawać z sosami i surówkami. Smacznego!