jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Bukiet warzyw kwiatowy na chrupiącym placku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bukiet warzyw kwiatowy zatopiony w sosie serowym podany na chrupiących placku ziemniaczanym to wspaniałe danie wegetariańskie na obiad lub kolację.

Bukiet warzyw kwiatowy na chrupiącym placku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bukiet warzyw kwiatowy na chrupiącym placku

 

  • 1x Bukiet warzyw kwiatowy Hortex 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 10 dag sera gruyere

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz biały do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

  • olej do smażenia placków



Sposób przygotowania:

Bukiet warzyw kwiatowy na chrupiącym placku
Na rozgrzane na patelni sklarowane masło wrzuć warzywa. przesmaż je krótko, podlej je wodą. Lekko posól, dodaj tymianek i czosnek granulowany - duś do miękkości pod przykryciem. Obierz i zetrzyj ziemniaki i cebulę. Dodaj 1 jajo, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj dokładnie. Smaż na rozgrzanym oleju chrupiące placuszki. W międzyczasie dodaj do miękkich warzyw śmietankę wymieszaną z mąką. Zagotuj sos a warzywami, dodaj większą część startego sera. Gdy ser się rozpłynie dopraw warzywa do smaku białym pieprzem i solą, jeśli trzeba. Podawaj sos z bukietem warzyw na chrupiących plackach. Przed podaniem posyp startym serem.
Bukiet warzyw kwiatowy na chrupiącym placku
Na rozgrzane na patelni sklarowane masło wrzuć warzywa. przesmaż je krótko, podlej je wodą.
Bukiet warzyw kwiatowy na chrupiącym placku
W międzyczasie dodaj do miękkich warzyw śmietankę wymieszaną z mąką. Zagotuj sos a warzywami, dodaj większą część startego sera.
Bukiet warzyw kwiatowy na chrupiącym placku
Podawaj sos z bukietem warzyw na chrupiących plackach. Przed podaniem posyp startym serem.