Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bułeczki drożdżowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zwyczajne, drożdżowe bułeczki z makiem, który podkreśla smak. Domowe mogłabym jeść na okrągło, wystarczy odrobina prawdziwego masła i herbata :)

Bułeczki drożdżowe z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z makiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z makiem
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min. W tym czasie przesiać mąkę, do której dodać pozostały cukier, sól, rozpuszczone przestudzone masło i jajka roztrzepane ze śmietaną i mlekiem. Należy odlać samych jajek 2 łyżki do posmarowania. Kiedy drożdże ruszą, wlać zaczyn do przygotowanych składników. Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok  1 h . Po tym czasie zagnieść jeszcze raz ciasto, ale krótko. Podzielić ciasto na 10 części i formować kulki. Układać na blaszce i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować odłożonymi jajkami i posypać makiem. Piec w 180*C przez ok 15 min. Smacznego!
Bułeczki drożdżowe z makiem
Jajka roztrzepać odlewając 2 łyżki do posmarowania bułeczek.
Bułeczki drożdżowe z makiem
Do jajek dodać śmietanę, mleko i rozmieszać.
Bułeczki drożdżowe z makiem
Do dużej miski przesiać mąkę dodając rozpuszczone przestudzone masło.
Bułeczki drożdżowe z makiem
Ciasto odstawić do wyrośnięcia, czyli podwojenia objętości.