bułeczki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

bułeczki jogurtowe

Składniki:

bułeczki jogurtowe

 

  • 4 łyżki otręby owsiane,
  • 1 łyżka otręby pszenne,
  • 1 łyżka otręby żytnie,
  • 1/3 szklanki mleko,
  • 10 g świeże drożdże,
  • 1 szczypta słodzik w proszku,
  • 1 szt jajko,
  • 3 łyzki jogurt naturalny odtłuszczony

Sposób przygotowania:

bułeczki jogurtowe
Najpierw otręby mielimy na drobny proszek. Drożdże i słodzik rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy zmielone otręby, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu. Jajko ubijamy z jogurtem, dodajemy do masy otrębowej, mieszamy i zostawiamy na kolejne 10 minut. Masę przelewamy do silikonowych foremek. Wkładamy do lekko podgrzanego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 45 minut.

Tagi:

jajko jajka