Sposób przygotowania:
Bułeczki razowe
Mąkę obydwu rodzajów wymieszać w misce z solą. Zrobić zagłębienie, wkruszać drożdże, wlać ¾ szkl. ciepłej wody, dodać trochę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min. w ciepłe miejsce. Dodać pozostały miód, posiekane pestki dyni, ponownie ¾ szkl. ciepłej wody i zgnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce na ½ godz. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na mniej więcej 12 porcji, uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na wierzchu naciąć krzyż. Odstawić przykryte ściereczką na 15 min. W tym czasie rozgrzać piecyk do 200°C. Bułeczki posmarować ciepłą wodą i przybrać pestkami z dyni. Wstawić do piekarnika. Razem z bułeczkami wstawić napełnioną wodą miskę (najlepiej stalową). Bułeczki piec ok. ½ godz. Smacznego!