goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułeczki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zamiast dżemu można dodać świeże owoce.

Bułeczki z dżemem

Składniki:

Bułeczki z dżemem

 

 

  • dżem owocowy

 

  • żółtka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z dżemem
Drożdże rozcieramy z odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy do nich ciepłe mleko, połowę mąki, cukier oraz szczyptę soli. Ciasto ubijamy, stopniowo wbijając po 1 jajku, na koniec dodajemy stopione masło oraz resztę mąki. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy po łyżce dżemu i zlepiamy. Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.