alka6543

alka6543

Kucharz
[Przepisów: 10]

Bułeczki z mąką razową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z podanych składników można zrobic 10 -12 bułeczek.

Bułeczki z mąką razową

Składniki:

Bułeczki z mąką razową

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z mąką razową
Mąkę pszenną przesiac do dużego garnka, wymieszac z mąką żytnią. Drożdże rozpuścic w 10 łyżkach wody, dodając łyżkę mąki cukier i sól. Dobrze wymieszac i wlac do przesianej mąki. Dodac olej i mieszając ciasto wlewac resztę wody. Jeśli robi się zbyt rzadkie nie dolewac już wody i dosypac troszke mąki pszennej, nastepnie dobrze wyrobic. Powinno odchodzic od reki i naczynia. Garnek przykryc i zostawic ciasto na około 1 - 1,5 godziny w ciepłym miejscu,aby wyrosło. Odrywac małe kawałki ciasta, formowac z nich kulki i kłaśc na natłuszczoną blachę. Przykryc ściereczka i zostawic jeszcze na około 30 minut aby wyrosły. Wierzch bułeczek zwilżyc wodą i włozyc do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 200 stopni. Powinny się lekko zarumienic.