anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Bułki hamburgerowe z sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jeśli chcemy w domu samodzielnie przygotować hamburgery, to warto również do nich samodzielnie upiec bułki. Nie jest to trudne, jedynie zajmuje nieco czasu.

Bułki hamburgerowe z sezamem

Składniki:

Bułki hamburgerowe z sezamem

 

  • mąka tortowa – 650 g
  • jajka – 2 szt.
  • mleko w proszku – 80 g
  • letnia woda – 1 szk.
  • letnie mleko – 1/2 szk.
  • masło roztopione – 100 g
  • świeże drożdże – 16 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

 

  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • mleko – 1 łyżka
  • sezam – do posypania

Sposób przygotowania:

Bułki hamburgerowe z sezamem

ETAP 1:

Bułki hamburgerowe z sezamem
Zacząć od przygotowanie rozczynu drożdżowego.

Drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili dodać łyżkę mąki i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciepłą wodę wlać do misy miksera, dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, roztrzepane jajka i mleko w proszku.

ETAP 2:

Bułki hamburgerowe z sezamem
Wyrobić mikserem gładkie i elastyczne ciasto.

Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach.

Po chwili dodać sól oraz roztopione i przestudzone masło, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne.

Miskę nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie.

ETAP 3:

Bułki hamburgerowe z sezamem
Wyrobione ciasto podzielić na 20 części.

Ciasto podzielić na 20 części, z każdej uformować bułkę.

ETAP 4:

Bułki hamburgerowe z sezamem
Uformowane bułki układać na blaszce w sporych odstępach.

Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blaszkę z bułkami nakryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.

Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 - 20 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.