lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buły pszenne z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Od tygodnia dzień po dniu piekę buły. W zupełności starcza nam 8 szt . Śniadanie i kolację mamy z głowy. Pestki dyni podprażone smakuje rewelacyjnie.

Buły pszenne z pestkami dyni Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Buły pszenne z pestkami dyni

Składniki:

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

 

 

  • woda ciepła lecz nie gorąca 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie odrobinę)

Sposób przygotowania:

Buły pszenne z pestkami dyni

Rozczyn:
Do miseczki w moim przypadku blaszanej , wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy do rozpuszczenia, teraz dodajemy 3 łyżki maki i mieszamy do momentu, aż maka połączy się ze składnikami. Zostawiamy przykryty ściereczką rozczyn na 15 minut.


Odmierzamy 500 g mąki, przesiewamy ją i wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy koło 10 minut i zostawiamy pod przykryciem na godzinkę (Ciasto powinno być elastyczne i podwoić swoją objętość przynajmniej dwukrotnie).

Po godzinie wyrabiamy ciasto do odgazowania, lekko wałkujemy na około 2 cm i robimy jakby prostokąt który kroimy na 8 części. Zamaczamy ściereczkę, kładziemy ją na talerz i dosłownie na 2-3 sekundy kładziemy naszą bułeczkę na nią, po czym do miseczki z pestkami dyni.

Przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ( 30 minut starczy).Bułki wkładamy do nagrzanego pieca.

Pieczemy w 160-170 stopniach 20 minut, w miedzy czasie skrapiamy jeszcze przynajmniej 2 razy bułeczki.

Buły pszenne z pestkami dyni
Do miseczki w moim przypadku blaszanej , wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy ciepłe mleko.
Buły pszenne z pestkami dyni
Odmierzamy 500 g mąki, przesiewamy ją i wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn.
Buły pszenne z pestkami dyni
Dodajemy ciepłą wodę do reszty składników.
Buły pszenne z pestkami dyni
Dodajemy oliwę z oliwek, Wyrabiamy koło 10 minut i zostawiamy pod przykryciem na godzinkę
Buły pszenne z pestkami dyni
Po godzinie wyrabiamy ciasto do odgazowania, lekko wałkujemy na około 2 cm i robimy jakby prostokąt
Buły pszenne z pestkami dyni
Prostokąt kroimy na 8 części
Buły pszenne z pestkami dyni
Zamaczamy ściereczkę, kładziemy ją na talerz i dosłownie na 2-3 sekundy kładziemy naszą bułeczkę na nią.
Buły pszenne z pestkami dyni
Przekładamy miseczki z pestkami dyni