ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Buraczki czerwone z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Buraczki to wspaniale warzywo idealne jako dodatek do potraw

Buraczki czerwone z chrzanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki czerwone z chrzanem

 

  • 3-4 buraki czerwone
  • 2-3 łyżek chrzan krem
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Buraczki czerwone z chrzanem
Z buraczkami bywa tak że często ich nie wykorzystujemy do końca a przecież buraczki to wspaniałe i niepowtarzane warzywo. Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe. Burak tworzy środowisko zasadowe, stanowiąc kontrę dla mięsa i kawy szczególnie dla takiego typu jak ja gdzie wypijam 5-6 mocnego espresso ciągu dnia:), więc wybitnie utrudnia rozwój wszelkim nowotworom nie tylko tym z przewodu pokarmowego. Mało które warzywo ma taki zestaw witamin i mikroelementów jak burak. Jest w nim wszystko: żelazo, fosfor, cynk, moc potasu, sód, wapń i magnez. Cały Mendelejew. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Chciałbym wszystkim zwrócić uwagę, że i owszem jemy barszcz lecz potem co robimy z tym warzywem zazwyczaj wyrzucamy chyba że jest to barszcz Ukraiński. Wychodzę z założenia jeżeli już gotujemy barszcz to buraczki możemy gotować w całości oczywiście obrane. Więc buraczki obieramy myjemy używamy do tego rękawiczek jednorazowych bo chyba każdy wie że buraczki bardzo farbują:), gotujemy same bez żadnych przypraw jedynie z łyżeczką soli i octu. Ocet po to dajemy żeby nam burak nie stracił koloru. Jak już są miękkie wyciągamy studzimy i zcieramy na tarce drobnej. Dokładamy cukier i chrzan polewamy sokiem z cytryny mieszamy i gotowe do podania :P. Jak nie mamy ochoty wykorzystać od razu to możecie wsadzić do umytego słoiczka i pasteryzujemy czyli gotujemy 3-5 minut odkładamy do góry dnem po czym jak wystygnie jest gotowe do spożycia w każdej chwili :) Buraczki bardzo smaczne dodatek do wędlin czy ziemniaczków, doceńcie zalety tego wspaniałego warzywa gdzie ja muszę się bardzo starać aby je kupić jako surowe :( ponieważ sprzedają tu tylko takie podgotowane :(. Życzę dużo zdrowia i smacznego ;)
Buraczki czerwone z chrzanem
buraczki czerwone gotujemy w wodzie z odrobiną octu i łyżeczką soli
Buraczki czerwone z chrzanem
jak buraczki czerwone są miekkie wyjmujemy a zreszty wywaru możemy przyżądzić dobry np.barszcz
Buraczki czerwone z chrzanem
przestudzone buraczki zcieramy przyprawiamy a nadmiar możemy wlożyć do sloiczka i zpasteryzować poleca ;)

Tagi:

buraki