Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Buraczki na ciepło do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pamiętam ten smak z dzieciństwa, mama robiła mi takie buraczki. Tych na zimno z cebulką wtedy nie lubiłam.

Buraczki na ciepło do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki na ciepło do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Buraczki na ciepło do obiadu
Buraki obrać, umyć, przekroić na 4 kawałki. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i upiec (najlepiej przy okazji jakiegoś ciasta lub chleba) do miękkości. Wystudzić.

Buraki zetrzeć na tarce, wrzucić do rondelka, dodać masło i przesmażyć. W międzyczasie w mleku rozmieszać mąkę, wlać do buraków i zagotować. Dusić na małym ogniu kilka minut.

Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Wymieszać.

Podawać na ciepło do obiadu
Buraczki na ciepło do obiadu
Obrane buraki ułożyć wnaczyniu, upiec pod przykryciem
Buraczki na ciepło do obiadu
starte buraczki przesmażyć z masłem w rondelku
Buraczki na ciepło do obiadu
mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do buraków i zagotować
Buraczki na ciepło do obiadu
doprawić buraczki solą, pieprze, sokiem i cukrem