lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buraczki tarte do zupy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Potem jak znalazł na barszcz albo surówkę polecam.

Buraczki tarte do zupy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki tarte do zupy

 

  • 3 kg średnich ugotowanych w łupinie buraczków
  • 1,5 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu białego
  • 5 łyżek octu 10%
  • 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Buraczki tarte do zupy
1. Buraki wkładamy do garnka w łupinach i gotujemy do miękkości . 2. Przekładamy gorące do chłodnej wody i obieramy szybko bo parzy ( Obieram je w rękawiczkach bo można paluchy strasznie wybrudzić) 3. Buraki kroje na 4 części a potem ścieram na tarce o grubych oczkach albo maszynka i sito o grubych oczkach . 4. Do miski wkładam starkowane buraki , dodaje sól cukier pieprz ocet i olej , mieszam składniki. 5. Przekładam buraczki w słoiki i pasteryzuje je koło 15 minut od chwili zagotowania .
Buraczki tarte do zupy
1. Buraki wkładamy do garnka w łupinach i gotujemy do miękkości . 2. Przekładamy gorące do chłodnej wody i obieramy szybko bo parzy ( Obieram je w rękawiczkach bo można paluchy strasznie wybrudzić)
Buraczki tarte do zupy
Buraki obrane kroje na cztery części jeszcze gorące
Buraczki tarte do zupy
Do miski wkładam starkowane buraki , dodaje sól cukier pieprz ocet i olej , mieszam składniki.
Buraczki tarte do zupy
Przekładam buraczki w słoiki i pasteryzuje je koło 15 minut od chwili zagotowania .