Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Buraczki ze szczypiorkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pieczone czy parowane buraki są dużo smaczniejsze niż takie gotowane w dużej ilości wody - zachowują cały kolor i są jakby słodsze.

Buraczki ze szczypiorkiem i cebulką

Składniki:

Buraczki ze szczypiorkiem i cebulką

 

  • 4 buraki gotowane na parze albo upieczone
  • 1 duża cebula, najlepiej cukrowa
  • garść młodego szczypiorku, razem z kwiatami
  • 1 -2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, cukier, pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Buraczki ze szczypiorkiem i cebulką
Buraki upiec albo ugotować ze skórką - trwa to ok. 1 godziny albo nieco mniej, zależy od wielkości warzyw. Obrać cieniutko dopiero po ostudzeniu i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę posiekać w malutką kostkę, wymieszać z burakami. Dodać olej, ocet oraz przyprawy do smaku. Posiekać drobno cienki szczypiorek i dodać razem z połową kwiatków do jarzynki, wymieszać, ostawić na trochę żeby smaki się przegryzły - ok. pół godziny. Resztą kwiatów posypać wierzch. Podawać jako jarzynkę obiadową.

Tagi:

buraki