Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Gowane karczochy z masłem pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, zielona propozycja na ciekawe danie

Gowane karczochy z masłem pietruszkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gowane karczochy z masłem pietruszkowym

 

Sposób przygotowania:

Gowane karczochy z masłem pietruszkowym
Karczochy myjemy i ostrym nożem odcinamy łodygę, tak, żeby można je było postawić, następnie odcinamy z góry 1/3 wysokości i odrywamy zdrewniałe liście. Smarujemy cytryną przekrojoną na pół. W garnku gotujemy osoloną wodę, Wyciskamy do niej sok z cytryny, zostawiając odrobinę do masła. Wrzucamy do garnka również połówki cytryn. Jak woda zacznie się gotować, to ostrożnie przenosimy karczochy do wody, tak, żeby stały na dnie i były całkowicie zanurzone w wodzie. Gotujemy 30-40 minut na wolnym ogniu. Masło roztapiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Mieszamy i dodajemy odrobinę soku z cytryny i troszkę soli do smaku. Ciepłe karczochy podajemy z bagietką posmarowaną pietruszkowym masłem.
Gowane karczochy z masłem pietruszkowym
Do przygotowania karczochów potrzebujemy ostrego noża
Gowane karczochy z masłem pietruszkowym
karczochy podczas gotowania powinny być całe zanurzone w wodzie
Gowane karczochy z masłem pietruszkowym
Gotowane karczochy z masłem czosnkowo- pietruszkowym