marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Gołąbki 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny obiadek na kilka dni

Gołąbki 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki 5

 

  • 1,5 kg mięso mielone,
  • 1 główka kapusta biała,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt jajko,
  • 1 szt kajzerka,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku kminek,
  • 7 ziarenek ziele angielskie,
  • 7 szt liść laurowy,
  • 1 opakowanie przyprawa do mięsa mielonego,
  • 80 g koncentrat pomidorowy,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • do smaku maggi

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki 5
Najpierw wycinamy głąb z kapusty i całą główkę wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy mięso do gołąbków. Mielimy w maszynce mięso, cebule, czosnek i kajzerkę, która wcześniej namaczamy w wodzie i odsączamy z jej nadmiaru. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i przyprawę do mięsa mielonego. Całość mieszamy. Na ugotowane liście kapusty kładziemy porcję mięsa i zawijamy. Zawijamy najpierw od siebie, potem podwijamy boki i zwijamy do końca ścisło. Tak przygotowane gołąbki wsadzamy do garnka, który wykładamy 2-3 liśćmi kapusty. Na górze przykrywamy tak samo 2-3 liśćmi. Całość zalewamy wodą i doprawiamy liśćmi laurowymi, kminkiem i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości a na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy maggi do smaku.
Gołąbki 5
Ugotowane liście kapusty
Gołąbki 5
Przygotowane mięso do gołąbków
Gołąbki 5
Zawijamy mięso mielone w liście kapusty
Gołąbki 5
Gołąbki układamy w garnku na liściach kapusty i nimi przykrywamy