klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Gołąbki w liściach winogron-SERMI

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo pracochłonne, ale jakże wykwintne i smaczne - polecam

Gołąbki w liściach winogron-SERMI

Składniki:

Gołąbki w liściach winogron-SERMI

 

  • Farsz:
  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g cielęcego mielonego mięsa
  • 250 g mięso wieprzowe mielone
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 korzenia marchwi
  • pęczek kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 2 łyżeczki vegety
  • olej do smażenia

 

  • Marynowane liście winogron (opis marynowania w moim innym przepisie podaję)

Sposób przygotowania:

Gołąbki w liściach winogron-SERMI
Na rozgrzaną patelnię nalać oleju i zarumienić cebulę, następnie dodać marchewkę startą na drobno, chwilę smażymy. Teraz dodajemy wypłukany ryż i prażymy go około 5 min., następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy i mieszamy to wszystko razem (na małym ogniu). Teraz dodajemy posiekany koperek, sól, paprykę w proszku, vegetę. Dobrze wymieszać na ogniu i tak powstaje farsz. Robienie gołąbków w liściach winogron jest nie łatwym wyczynem, tak więc trzeba uzbroić się w cierpliwość, na początku mogą się nie trzymać "kupy" ;) Gołąbki muszą mieć wielkość nie większą niż 2/3 dużej łyżki stołowej, ale mogą być również mniejsze, zależy od liścia w który farsz będzie owijany.Farsz najlepiej nakładać małą łyżeczką. Na dno garnka ułożyć nie grubą warstwę liści (aby gołąbki nie poprzywierały do dna podczas gotowania) a następnie układać zawinięte gołąbki jak zawiniemy wszystkie na sam wierzch też dajemy kilka liści rozprostowanych jako przykrycie gołąbków. Następnie wlewamy do garnka około 3-4 szklanek wody i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 3-4 godzin. Najlepiej smakują podawane same są niezwykle pyszne. Życzę smacznego :)