katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Gołąbki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne do pieczywa i nie tylko.

Gołąbki w sosie

Składniki:

Gołąbki w sosie

 

  • mięso mielone 50 dag
  • ryż 1szkl
  • cebula 1szt
  • jajko1szt
  • kapusta 1średnia główka
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • bulion

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie
Ryż gotujemy al dente, pozostawiamy do ostudzenia. Ryż dodajemy do mięsa, dodajemy jajko, 1/2 drobno pokrojonej cebuli i doprawiamy do smaku. Wyrabiamy na gładką masę . Z kapusty wycinamy środek i w całości wkładamy do garnka z wodą.Obgotowujemy i zdejmujemy kolejno liście kapusty.ścinamy zgrubienia na liściu,nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spodzie garnka układamy pozostałe liście kapusty a na nich układamy gołąbki.Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok 40min. Odlewamy część bulionu w którym gotowały się gołąbki ,dodajemy sporą ilość koncentratu .Dodajemy drobno pokrojoną pozostałą cebulę mieszamy,doprawiamy do smaku i zalewamy gołąbki.Zagotowujemy i przez chwilę razem dusimy na maleńkim ogniu.