bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gołąbki zawsze robiłam z ryżem tym razem ryż zastąpiłam kaszą pęczak. Duszone z sosem pomidorowym smakują świetnie.

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak

Składniki:

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak

 

  • 1 kapusta
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1,5 szkl kaszy pęczak
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 0,5 l bulionu
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak

ETAP 1:

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak
Ze spażonych liści kapusty ścinam grube żyły.

Pęczak przepłukuję wodą. Gotuję w osolonej wodzie. Z kapusty wykrawam głąb wkładam do gotującej wody, stopniowo odrywając liście. Ścinam grube żyły z liści.

ETAP 2:

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak
Wszystkie składniki farszu mieszam ze sobą.

Cebulę kroję w kostkę przesmażam na oleju. Mięso mieszam z kaszą wbijam jajko dodaję cebulę, lubczyk, pietruszkę. Przyprawiam solą i pieprzem, mieszam.

ETAP 3:

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak
Na każdy liść nakładam farsz, ciasno zwijam.

Na każdy liść nakładam farsz ciasno zwijam.

ETAP 4:

Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak

Na dnie garnka układam liście kapusty na to gołąbki ściśle jeden przy drugim. Gołąbki zalewam bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Duszę około 1,5 godziny.


Tagi:

mięsa warzywa