Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Goląbki z orzechami w liściach winogrona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Goląbki bez mięsa - palce lizać...

Goląbki z orzechami w liściach winogrona

Składniki:

Goląbki z orzechami w liściach winogrona

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Goląbki z orzechami w liściach winogrona
Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na oliwie. Ryż oplukać zimną wodą i wrzucić do cebuli, zamieszać i zalać szklanką wody.Dodać lyżeczkę mielonej papryki, rodzynki, posiekane orzechy i posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz. Gotować tak dlugo aż woda. Liście winogron oplukać i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i schlodzić. Na każdy liść nalożyć lyżkę farszu i zawijać je tak jak zwykle goląbki. Ulożyć w plaskim rondlu o grubym dnie, zalać wodą i dusić na malym ogniu przez 15 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę dodać do jogurtu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać goląbki przed podaniem.