Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne gołąbki z mielonego świeżego boczku

Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie

 

  • 6 liści kapusty
  • 500 g boczku świeżego bez kości\
  • 100 g ryżu białego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • magii

Sposób przygotowania:

Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie
Boczek kroimy w mniejsze kąski i mielimy go. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Cebulkę drobno siekamy. Na patelnie wrzucamy zmielony boczek i podsmażamy razem z cebulką (wytopiony tłuszcz odlewamy !!!), Następnie do mięsa dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku - podsmażamy razem przez około 5 minut. Farsz zawijamy w liście kapusty. Układamy w garnku zalewamy 2 - 3 szklankami wody (woda powinna sięgać do 1/3 gołąbków) przyprawiamy magii i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, następnie w kubku w 200ml wody rozrabiamy koncentrat pomidorowy i zalewamy gołąbki, dalej gotując je do miękkości pod przykryciem. Podajemy np z ziemniaczkami Smacznego
Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie
Świeży boczek kroimy w mniejsze kąski i mielimy
Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie
Podsmażamy na patelni razem z cebulką, dodajemy ryż
Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie
Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku, zawijamy w liście
Gołąbki z boczkiem mielonym w sosie
gołabki ukłądamy w garnku i gotujemy pod przykryciem