Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tym razem postanowiłam zrobić gołąbki z kaszą gryczaną w kapuście pekińskiej z sosem pieczarkowym .

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie

 

  • 12 wierzchnich liści z kapusty pekińskiej
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki usiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie
Liście kapusty ułożyć w szerokim garnku i zalać wrzątkiem . Zagotować i parzyć 5 minut. Ostrożnie wyjąć liście z wrzątku i natychmiast wrzucić do zimnej wody . Odsączyć . Ostudzić . Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Kaszę gryczaną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, Pieprz i majeranek dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść łyżkę farszu . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle na rumiano. Posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem 25 minut .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju. Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wsypać koperek . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .

Podawać z sosem .
Tak samo można zrobić używając kapusty białej . Dusi się wtedy gołąbki dłużej. Te robione z kapusty są mniejsze i delikatniejsze .