zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

 

  • 1 średnia gówka kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 250 g ryżu
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 kostki bulionowe
  • 15g smalcu

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym
Ryż ugotować i wystudzić. Wyciąć głąb ze środka kapusty. Całą główkę ugotować w osolonym wrzątku. Cebulę posiekać, zeszklić. Podczas gotowania odejmować od główki pojedyncze liście. Cebulę wymieszać z mięsem i ryżem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Na każdy liść nakładać porcję mięsa i rolować formując gołąbki. W dużym szerokim garnku ułożyć ciasno gołąbki. Dodać kostki bulionu, dołożyć smalec. Dusić przez 30 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.