Incom

Incom

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Gołąbki inaczej :)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fajny przepis na gołąbki "inaczej", dosyć szybkie w zrobieniu, i do tego bardzo smaczne ;)

Gołąbki inaczej :) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki inaczej :)

 

  • 1 Duża główka kapusty włoskiej
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 jajko
  • 1- 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • olej
  • bułka tarta

 

  • SOS POMIDOROWY:
  • 2 kostki rosołowe
  • Koncentrat Pomidorowy ( ok 6 dużych łyżek)
  • pieprz, sól,
  • 3 łyżki mąki i szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej :)
Kapustę włoską drobno siekamy (Ja wrzuciłam do robota razem z cebulą) Dodajemy mięso, 2 torebki ryżu, 2jajko, łyżkę lub więcej bułki tartej (w zależności od konsystencji, mi czasami wychodzi bardzo rzadkie) Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżką papryki ostrej i łyżką słodkiej... Formujemy małe kuotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, i zalewamy sosem (2 kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wody, gotujemy dodajemy koncentrat pomidorowy, pierz, sól, ja dodaje czasem oregano ale to już wg swoich upodobań ;) gotujemy wszystko zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą, wlewamy do sosu gotujemy ok 5 min. ) Zalewamy gołąbki sosem, i pieczemy w piekarniku ok 20-25min w 180stopniach.
Gołąbki inaczej :)
Do garnka dajemy mięso, jajko, ryż, kapustę - przyprawiamy
Gołąbki inaczej :)
Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy bułki tartej jeśli masa jest rzadka.
Gołąbki inaczej :)
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Gołąbki inaczej :)
Polewamy gołąbki sosem, i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, ok 25 min.