Sposób przygotowania:
Gołabki klasycznie
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, na małym ogniu przez 15 minut, i zostaw do ostudzenia.
Z kapusty wytnij głąb i ugotuj ok.6-8 min. w garnku w osolonej wodzie. Ja mam mały garnek, więc muszę ją obracać.
Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, liściem laurowym i czosnkiem na oleju, drobno posiekane. Dodaj pieprz, koperek, sól , majeranek oraz ryż. Wymieszaj.
Kapustę zlej zimną wodą. oderwij liście, twarde kłykcie ja wycinam.
Formuj mięso i zawiń je w liście, dosyć ciasno.
Jak liście już się nie poddają , należy ponownie wrzucić kapustę do wrzącej wody.
Pozostałymi liśćmi wyłóż naczynie i poukładaj gołąbki na nich, wlej pół szklanki wody. Przykryj również liśćmi lub pokrywką i duś w piekarniku 180 °C przez godzinę na termo obiegu.
Po tym czasie polej gołąbki sosem pomidorowym i podduś jeszcze 30 minut. Smacznego.
Z kapusty wytnij głąb i ugotuj ok.6-8 min. w garnku w osolonej wodzie. Ja mam mały garnek, więc muszę ją obracać.
Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, liściem laurowym i czosnkiem na oleju, drobno posiekane. Dodaj pieprz, koperek, sól , majeranek oraz ryż. Wymieszaj.
Kapustę zlej zimną wodą. oderwij liście, twarde kłykcie ja wycinam.
Formuj mięso i zawiń je w liście, dosyć ciasno.
Jak liście już się nie poddają , należy ponownie wrzucić kapustę do wrzącej wody.
Pozostałymi liśćmi wyłóż naczynie i poukładaj gołąbki na nich, wlej pół szklanki wody. Przykryj również liśćmi lub pokrywką i duś w piekarniku 180 °C przez godzinę na termo obiegu.
Po tym czasie polej gołąbki sosem pomidorowym i podduś jeszcze 30 minut. Smacznego.