Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Gołabki klasycznie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki z koperkiem, w sosie pomidorowym z ryżem i z młodą kapustą, pieczone w piekarniku. Moi goście byli zachwyceni, a przepis mam od mojej mamy, czyli dla mnie super.

Gołabki klasycznie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołabki klasycznie

 

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • boczek świeży 0,5 kg
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • łyżka pieprzu
  • łyżka soli
  • łyżka majeranku
  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 szklanki osolonej wody
  • 2 średnie kapusty młode
  • 2 szklanki sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołabki klasycznie
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, na małym ogniu przez 15 minut, i zostaw do ostudzenia.
Z kapusty wytnij głąb i ugotuj ok.6-8 min. w garnku w osolonej wodzie. Ja mam mały garnek, więc muszę ją obracać.
Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, liściem laurowym i czosnkiem na oleju, drobno posiekane. Dodaj pieprz, koperek, sól , majeranek oraz ryż. Wymieszaj.
Kapustę zlej zimną wodą. oderwij liście, twarde kłykcie ja wycinam.
Formuj mięso i zawiń je w liście, dosyć ciasno.
Jak liście już się nie poddają , należy ponownie wrzucić kapustę do wrzącej wody.
Pozostałymi liśćmi wyłóż naczynie i poukładaj gołąbki na nich, wlej pół szklanki wody. Przykryj również liśćmi lub pokrywką i duś w piekarniku 180 °C przez godzinę na termo obiegu.
Po tym czasie polej gołąbki sosem pomidorowym i podduś jeszcze 30 minut. Smacznego.
Gołabki klasycznie
Do mielonego mięsa dodaj sól, ryż, majeranek, kopere i podsmażoną cebulę z czosnkiem na oleju z liściem laurowym
Gołabki klasycznie
Wymieszane mięso, uformuj i zawijaj w liście kapusty
Gołabki klasycznie
Gotowe gołąbki poukładaj na pozostałych liściach, i przykryj nimi od góry, zapiekaj 1 godzine
Gołabki klasycznie
Po godzinie, dodaj sos pomidorowy i duś kolejne 30 minut, podawaj z pieczywem lub ziemniakami
Gołabki klasycznie
Gołąbki w kapuście młodej z ryżem, koperkiem w sosie pomidorowym

Tagi:

ryż sosy