Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Gołąbki na Zeberkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trochę inaczej bo dopiekane w piekarniku ale opłaca się wypróbować.

Gołąbki  na  Zeberkach  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki na Zeberkach

 

  • 1 duża włoska kapusta ( może być biała )
  • 1 ½ kg. mięsa mielonego ( mieszane )
  • 200 g. ryżu
  • 1 kg. żeberek wieprzowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • słotka papryka
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki na Zeberkach
► Do garnka z wodą wkładamy główkę kapusty i gotujemy przez około 10 minut. / studzimy /. Z każdego liścia " ściąć " rdzenie ( grubsze " nerwy " ). Kilka liści odłożyć na pózniej. ► Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa dodajemy uprzednio podsmażoną cebulę i ugotowany ryż, / dokładnie mieszamy /. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na każdy liść nakładamy powstałą masę / zawijamy /. ► Na dno dużej bratfanny kładziemy osolone, popieprzone i popaprykowane żeberka wieprzowe i na nich warstwami układamy gołąbki. Bratfanne przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika na około 60 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /. Podałem z ostrym Hot - Dog ketchupem.
Gołąbki  na  Zeberkach
Tak apetycznie wyglądają już gotowe gołąbki po wyjęciu z piekarnika.
Gołąbki  na  Zeberkach
Na dno bratfanny kładziemy żeberka wieprzowe i na nich warstwami układamy gołąbki.