eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Gołąbkowa zapiekanka Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne danie.Smakuje jak gołąbki a szybciej się przygotowuje.

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Składniki:

Gołąbkowa zapiekanka Eli

 

  • 50 dkg ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 6 zabków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz

 

  • 1 średnia kapusta biała
  • 1 łyżka oleju
  • sól

 

  • 1 kostka mięsna

 

  • sos:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cebulki granulowanej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 150-200 g koncentratu pomidorowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Gołąbkowa zapiekanka Eli
W dużym garnku zagotować wodę,dodać 1 łyżkę oleju i sól.Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb.Włożyć do wrzątku,otworem po głąbie do góry tak żeby woda z olejem wlała się do środka.Zdejmować po kolei miękkie liście.Ryż gotować we wrzątku (2 razy tyle,ile jest ryżu) z olejem i solą około 15 minut.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Ostudzony ryż włożyć do miski,dodać mięso,cebulę,czosnek,sos sojowy,przyprawę do mięsa mielonego,jajka,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Z liści kapusty zciąć grube nerwy.W głębokiej brytfance do zapiekania rozłożyć podwójną warstwę sparzonych liści kapusty,połowę farszu,podwójną warstwę lisci,resztę farszu i resztę liści kapusty.Kostkę mięsną zalać 0.7 litra wrzątku i rozpuścić.Zapiekankę ponakłuwać patyczkiem i polać bulionem mięsnym.Całość przykryć folią aluminiową i nakłuć ją w kilku miejscach,żeby para mogła uchodzić.Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 70 minut.Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut.W rondlu rozpuścić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Do zasmażki wlać 2 litry wody i mieszać trzepaczką,żeby nie porobiły się kluchy.Do sosu dodać cebulkę granulowaną,czosnek granulowany,sos sojowy,paprykę słodką i ostrą,sól,koncentrat pomidorowy i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje,mieszając co jakiś czas.Zapiekankę pokroić na porcje,ułożyć na talerzach i polać sosem.Smacznego!