alicjab312

alicjab312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Golonka w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzieci nie chcą jeść golonki ale my lubimy.

Golonka w sosie chrzanowym

Składniki:

Golonka w sosie chrzanowym

 

  • 2 średnie golonki
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • chrzan ze słoiczka
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony.

 

Sposób przygotowania:

Golonka w sosie chrzanowym
Golonki włożyć do garnka i zalać wodą .Dodać kostki rosołu warzywnego i gotować przez 1,5 godziny aż będą miękkie .Sprawdzić - jak by były jeszcze twarde to dolać wody i jeszcze chwilę pogotować.
W drugim garnuszku roztopić masło. Wsypać mąkę .Zamieszać. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki i śmietankę. Dodać chrzan . Doprawić do smaku szczypta cukru i pieprzu.
Podawać golonki polane sosem z chlebem albo ziemniakami .